Stilte. Het is gratis, maar ook heel kostbaar. Complete stilte is tegenwoordig nog moeilijk te vinden. Je telefoon pingt de hele dag, je werk en/of je gezin vragen veel aandacht. Er wordt veel van je gevraagd. Niet zo gek dat het aantal mensen met stress en burn-out klachten toeneemt. Ons hoofd wil rust, maar wordt overspoeld door een overload aan prikkels. Daarom is het raadzaam om actief op zoek te gaan naar stilte en dat te intergreren in ons (werk)leven. Zodat we kunnen ontprikkelen, opladen en met nieuwe, frisse energie weer verder kunnen.
De stilte in
Een aantal jaren geleden ben ik op onderzoek gegaan. De stilte ingedoken. Letterlijk. Met mezelf, maar tegelijk ook met anderen. 10 dagen lang.
Ik mocht:
- Niet praten
- Geen contact hebben met de buitenwereld (mobiele telefoon moet je inleveren)
- Geen oogcontact maken of mensen aanraken, geen gebarentaal gebruiken, geen briefjes met mede-cursisten uitwisselen
- Geen seksueel contact hebben
- Geen alcohol, drugs of medicijnen gebruiken
- Niet sporten
- Niet roken
- Niet tussendoor eten (alleen tijdens pauze tijden)
- Geen muziek luisteren of instrument bespelen
- Geen religieuze voorwerpen: rozenkransen, kristallen, talismannen gebruiken
Het doel van Vipassana meditatie is dat je echt bij de kern komt, voorbij alle afleiding. En daarmee stiller wordt in jezelf. Je volgt een strikt programma waarbij je 10 uur per dag mediteert en op een gegeven moment ook letterlijk stil moet blijven zitten. Ik was nieuwsgierig of ik zo lang stil kon zijn, de pijn kon accepteren en wat het me zou brengen. Ik was van plan om er een blog over te schrijven, maar ben blijven steken bij de pre-story. Het waren zoveel ervaringen en inzichten dat het me niet gelukt is om dat in een blog te vangen. Je mag me er altijd naar vragen, ik vertel je met alle liefde de uitgebreide versie 🙂
Vipassana ervaring: lang verhaal kort
Het was zwaar. En duurde lang. Maar het was ook heel waardevol. Na een kleine twee weken voelde ik me echt een stuk lichter, er was letterlijk een ballast van mijn schouders af. De langdurige pijn in mijn schouders en nek waren compleet weg! En de perceptie van pijn veranderde ook. Zitten – en vooral letterlijk blijven zitten – met je (fysieke en mentale) pijn, wanneer doe je dat nou? Alleen als het moet toch? Tot op de dag van vandaag heb ik hier nog steeds wat aan. In plaats van weggaan van ongemak, kan ik er nu beter bij blijven. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar een basis is gelegd. Zoveel uur op een dag mediteren brengt van alles naar boven. Het bracht me vooral het inzicht om niet vast te willen houden aan fijn en geluk, maar ook geen verzet te bieden tegen ongemak en pijn. In het midden blijven noem ik het. En natuurlijk beweeg en laveer ik met tijden tussen die twee. Bovenal ben ik mens, net als jij 😉
Druk, druk, druk
Toen ik terugkwam van die 10-daagse, merkte ik pas hoeveel iedereen toch praat. Soms zeggen we niet eens iets zinnigs. Vullen we de leegte maar op met woorden. En toen merkte ik pas hoeveel prikkels we op een dag op ons afkrijgen. Alleen al door boodschappen te doen. De reclames die voorbij flitsen, de (soms harde) muziek in de winkels. En waarom? Wat mij betreft mogen we meer ruimte en tijd maken voor stilte in ons leven. Want druk zijn lijkt het nieuwe normaal. Je voelt al snel de druk om bereik te zijn via telefoon, e-mail en social media wekken. Deze communicatiemiddelen wekken bovendien de indruk dat je 24/7 beschikbaar moet zijn. Waardoor je je gevangen kunt voelen in de ratrace. Dan voelt leven steeds vaker als overleven. Waar je continu ‘aan’ staat, is het heel belangrijk om op tijd ook stil te staan. Om uit die ratrace te stappen, mag je vaker bewust offline gaan. De ruimte nemen om op te laden. Om de stilte te omarmen en integreren in je drukke bestaan, door er een gewoonte van te maken.
Tips voor meer stilte in je (werk)leven
Dingen die mij helpen om meer stilte te ervaren:
- Mobiele telefoon uit. Dit is toch wel de grootste stoorzender voor mij en die heel snel afleidt. Voor je het weet, reageer je op elk bliepje wat binnenkomt. Dan is het moeilijk om rust te vinden. Schakel meldingen en onnodige geluidjes uit. Jouw welzijn is belangrijker dan de laatste social media updates van je vrienden. Zet je telefoon overdag daarom zeker een half uur – tot een uur uit. Je kunt ‘m op vliegtuigmodus zetten. Dit doe ik sowieso standaard voor het slapen gaan. En nog beter, laat je telefoon beneden liggen als je gaat slapen. Gebruik een ouderwetse wekker, zodat je niet oneindig in bed blijft scrollen voor het slapen gaan. Het blauwe licht van je telefoon heeft invloed op je melatonine aanmaak en kan ervoor zorgen dat je minder makkelijk of minder goed slaapt.
- Ga de natuur in! Wist je dat als je 15 minuten doorbrengt op een stille plek dat dit al een verlaging van je stressniveau brengt? De natuur en zeker water zorgt dat je parasympatisch zenuwstelsel nog meer ontspant. Je hoeft er niet perse voor op stilteretraite zoals ik, maar het kan dus ook in je eigen omgeving. Denk aan het bos of een park om de hoek. Fijn als daar niet teveel verkeer langs raast. Je kunt voor of na je werk de natuur in, maar ook tijdens je lunchpauze kun je bewegen. Een rondje wandelen, even naar de sportschool of suppen (zeker als je vlakbij de natuur en/of water werkt). Werk je niet? Dan kun je de dag bijvoorbeeld beginnen met een fijne wandeling in het bos. Heb je kinderen of een hond? Neem ze mee! Ook als dat als teveel moeite kost, je zult zien dat je je beter voelt als je er eenmaal bent 🙂
- Mediteren en/of mindfulness oefeningen. Hiervoor hoef je echt niet in lotus houding op een kussentje te zitten. Het gaat erom dat je met aandacht die ene activiteit uitvoert. Tijdens het wandelen, de afwas doen of als je aan het stofzuigen bent. Ik vind autorijden bijvoorbeeld heerlijk, lekker in mijn eentje voor me uit staren.
- Gebruik oordopjes. Let’s be honest: een rustige plek is niet altijd een optie als je in de ‘echte’ wereld moet werken, leven en slapen. Ik zweer bij oordopjes, maar dan wel van goede kwaliteit. Stop ze in je oren wanneer je een pauze nodig hebt van het lawaai en/of moet concentreren: in je slaapkamer, in het vliegtuig, in hotels of gewoon of op je werk.
- Zeg wat vaker nee. Je hoeft niet overal bij te zijn. Of te voldoen aan andermans verwachtingen. Al die feestjes, verjaardagen… Wil je daar echt bij zijn? En ja, je FOMO (Fear Of Missing Out) kan om de hoek komen kijken. Maar wat wil jij? Wat voelt goed voor jou? Waar heb je nu echt behoefte aan? Vaak is dat rust. En laat waar het kan alsjeblieft perfectionisme los. Nee is echt ok. Cliche maar waar, nee tegen een ander is ja tegen jezelf. En je hebt het toch echt het langste uit te houden met jezelf. Kun je maar beter je eigen beste vriend(in) zijn toch?
- Probeer leegte niet op te vullen met dingen doen. Het kan saai of alleen voelen als je meer kiest voor rust. Dat is normaal. Zeker als je gewend bent om altijd ‘aan te staan’. Als je vaker de stilte opzoekt, ga je merken dat je sneller ok bent met wat er is. Of wat er niet is.
- Plan stilte en rust momenten in je agenda. Dit klinkt heel tegenstrijdig. Rust inplannen? Dat moet toch vanzelf gaan? Nee dus. Het duurt even voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd. Hóe lang verschilt per persoon, maar uit onderzoek blijkt dat het aanleren van een nieuwe gewoonte varieert tussen de 18 en 254 dagen. Er bestaat een 21 dagen regel, maar zeker bij grote veranderingen in je leven kom je er niet met drie weken. Om teleurstelling te voorkomen, kun je beter op maanden rekenen in plaats van weken.
- Aan alle (werkende) moeders (maar ook vaders): creër me-time. Sinds ik moeder ben, heeft er zo’n aardverschuiving plaatsgevonden. Er is nog zo weinig tijd om alleen te zijn. Maar die kun je wel creëren, met hulp van je partner of lieve mensen om je heen die willen ondersteunen. Mij helpt het om een half uur of uur eerder op te staan voordat mijn zoontje wakker is. Bewust de dag in stilte beginnen, in mijn energie, in plaats dat ik alles meteen weggeef. En dit kan ik pas doen, vanaf dat mijn zoontje 2,5 is. Daarvoor voelde ik er totaal geen ruimte voor. Ik ging in de eerste 2 jaar weleens een nachtje weg. Ergens anders slapen om bij te tanken. Dit mag je jezelf echt gunnen. Gun jezelf tijd voor en met jezelf.
Stilte SUP: bewust offline en de stilte in
Mijn ervaring met stilte geef ik graag door. Voel jij dat je stilte meer wilt integreren in je leven? Wil je een eerste stap zetten hierin? En hier op een laagdrempelige manier mee kennismaken? Dan is de supcoaching workshop Stilte SUP iets voor jou!
Stilte SUP: supcoaching workshop
Ik begeleid je langzaamaan de stilte in en neem je mee het water op in een kleine groep mensen (max. 6 mensen). We nodigen stilte uit en:
- We praten niet
- Worden ons bewust van onze omgeving, de geluiden en wat er innerlijk bij je leeft
Wat kun je gaan ervaren?
- In stilte liggen antwoorden
- In stilte vind je rust, maar ook onrust (beide zijn welkom)
- Stilte zegt soms zoveel meer dan woorden kunnen doen
- Welke stemmen kom je tegen in jezelf?
- Welke beperkende, maar ook helpende gedachten en overtuigingen komen omhoog?
Programma
- Ontvangst
- SUP uitleg (SUP ervaring is fijn ivm overgeven aan de stilte. Heb je nog nooit gesupt? Boek dan eerst een 1 op 1 sessie)
- Korte bodyscan: check-in bij jezelf
- Korte inleiding en daarna gaan we over in stilte
- Mindfulness/meditatie oefening*
- Ruimte om ervaringen te delen
- Materiaal opbergen
*Ik stem af op de groep en wat er in het moment nodig is en past bij ieders behoefte.
Details
- Duur: 2-3 uur
- Aanvang: 12:45 uur
- Start: 13:00 uur
- Einde: 15:00 – 15:30 uur
- Locatie: Eindhoven (exacte locatie, ontvang je na definitieve aanmelding)
- Prijs: €55,00 (ex. BTW). Heb je je eigen supboard? Neem deze mee en krijg €10,00 korting.
- Inbegrepen: drankje, healthy snack en foto’s / video’s (met jouw toestemming) ter herinnering.
Om rust, stilte en intimiteit te waarborgen kunnen er maximaal 6 personen deelnemen.
Aanmelden
Meedoen met dit sup event? Meld je aan via [email protected] of app 06 1399 7999.
Wil je een stilte workshop ervaren met jouw team in het kader van vitaliteit en werkgeluk? Dat is ook mogelijk! Neem gerust contact op voor de mogelijkheden 🙂