Hoe vaak ik niet hoor als ik vertel over mijn werk als Supcoach: “Suppen, dat kan toch alleen in de zomer?” Elke keer reageer ik braaf: “Nee hoor, suppen kan het hele jaar door.” Dus ook wanneer de zon niet schijnt. En wanneer het regent. Ja, ook als het koud is in de winter. Nu het najaar echt haar intrede doet en de temperaturen beginnen te dalen, dacht ik: laat ik er eens over schrijven. 

JA, MAAR WAT ALS…

Ik vind het SUPer   interessant hoe het menselijk brein (en het lijf) werkt. Op het water zijn en suppen – Stand Up Paddling – wordt over het algemeen geassocieerd met mooi en warm weer. “Want je gaat met kou toch niet het water op?” Maar waarom niet? Je kunt je warmer kleden door een dikkere trui, thermokleding, jas of wetsuit aan te doen. En met handschoenen, een muts, warme schoenen of neopreen waterschoenen kun je ook in de winter suppen. “Ja, maar wat als je in het water valt?” Deze vraag en mindset fascineert me. De meeste mensen gaan er dus al van uit dat ze in het water vallen. Dat hoeft helemaal niet! Ja, de kans bestaat. Maar het is geen vaststaand feit. De kans op vallen is trouwens wel groter als je denkt dat je valt.

JE KUNT MEER AAN DAN JE DENKT

Er zijn mensen zoals Wim Hof, die in hun blote bast en korte broek een berg beklimmen. Of in een ijsbad gaan liggen. Ik bedoel, hoe erg kan het zijn om in het koude water te vallen? Ok, de vergelijking met Wim Hof is misschien wat extreem. Maar je overleeft een val in koud water wel! Maar echt. Je lichaam kan veel meer aan dan je denkt. Plus je krijgt het warm van het suppen. Je gebruikt je armspieren, je core, je moet balans zien te houden (vanuit je heupen) en ook je benen doen mee. Je doet een total body workout, ook al lijkt dat misschien niet zo. Ik heb weleens in de winter staan zweten in m’n wetsuit op het supboard. Ben je een echte koukleum? No worries, ik zorg voor een warme kruik, een thermodeken en een bak met thee of glühwein voor onderweg en/of daarna. In het ergste geval kruipen we, na een val in het water, in de auto en zet ik de verwarming op standje sauna. En hoe lekker is het om bij thuiskomst een hete douche of warm bad te nemen? Dan voel je pas echt dat je leeft!

Met suppen doe je een total body workout, je traint je balans en je mindset

WEERSTAND OPBOUWEN

Wij mensen gaan over het algemeen pijn en ongemak uit de weg. Regent het buiten, dan blijven we binnen. Terwijl die verschillen in temperatuur heel gezond zijn voor je lichaam. Er zijn mensen die zweren bij de Wim Hof – Iceman methode -, waarbij ademhalingstechnieken worden gecombineerd met training om beter tegen de kou te kunnen. Maar het kan ook minder extreem door bijvoorbeeld elke dag koud af te douchen. Ik doe dit zelf minstens 1 minuut aan het einde van mijn douchebeurt en heb het opgebouwd tot 5 minuten. Ben je een saunaliefhebber? Neem dan een koude douche na een hete sauna en/of ga in het dompelbad. Ik vind het een uitdaging om mensen te trainen in deze mindset. Het is niet de kou zelf die je tegenhoudt, maar de gedachte die je erover hebt. Het coachen begint eigenlijk al aan de kant, nog voordat mensen op het supboard staan. Overtuigingen, patronen en belemmerende gedachten komen naar voren. Ik daag mensen graag uit om te denken in mogelijkheden en hun comfortzone op te rekken.

WAT GEBEURT ER IN JE LICHAAM MET KOU?

Even wat feiten op een rij als je denkt dat kou niet goed voor je is. Dat je ziek wordt van kou bijvoorbeeld: echt een broodje aap verhaal. Wat gebeurt er in je lichaam wanneer je het blootstelt aan kou? Allerlei processen komen op gang, als reactie op elkaar. De eerste missie is het beschermen van de vitale driehoek tegen onderkoeling. Dit zijn je vitale organen in je romp. Je zenuwstelsel reageert meteen: je bloedvaten vernauwen, je bloeddruk neemt tijdelijk toe en je hart pompt sneller. Zo train en verbeter je de flexibiliteit van je vatenstelsel. Hoe sterker en flexibeler je vatenstelsel, hoe minder je hart hoeft te pompen om alles goed te doorbloeden. Je rusthartslag en bloeddruk dalen. Ook je zenuwstelsel reageert op kou. Het zorgt ervoor dat je stofwisseling op een hoger pitje wordt gezet. Hierdoor trigger je je immuunsysteem: het bereidt zich voor op mogelijke bedreiging van ziektes. En gaat als een malle meer witte bloedlichaampjes aanmaken, waardoor je beter bestand bent tegen bacteriën en virussen.

Elke dag een koude douche nemen, zorgt voor een betere doorbloeding en gezondheid

BIJKOMEND VOORDEEL: JE VALT AF

Wat is nog een voordeel van regelmatig in contact zijn met kou? Je lichaam reageert er op door meer bruin vet aan te maken. Bruin vet is vetweefsel dat energie omzet in warmte. Wit vet slaat energie op, vaak op ongewenste plekken op je lichaam (zoals cellulitis op je billen en benen). Door koud te douchen, zonder jas naar buiten te gaan of de verwarming in huis wat lager te zetten, trigger je je stofwisseling. Je interne verwarming wordt als het ware een tandje hoger gezet, waardoor je meer bruin vet ontwikkelt en meer wit vet verbrandt. Je valt dus af. Dat is vet! Oh nee, juist niet  

* Ben je (chronisch) ziek of zwaar burn-out?Heb je hart- en vaatklachten, diabetes of ben je zwanger? Dan is het verstandig om voorzichtig om te gaan met hoge temperatuurverschillen. Vanwege het effect op de bloeddruk en de invloed die het kan hebben op de bloedsuikerspiegel. Twijfel je? Overleg dan met je huisarts.

FEAR VERSUS EXCITEMENT: FLIP THE COIN!

Ok, nu je weet dat kou geen belemmering hoeft te zijn, kun je dus gewoon mee suppen in de kou! Twijfel je nog? Ik kom graag nog even terug op die (negatieve) gedachten en aannames waar ik het eerder over had. Niet alle gedachten zijn waar. Gedachten gebaseerd op angst zeggen nooit: doe maar! Die willen je weghouden bij alles wat onbekend en potentieel gevaarlijk is. Alleen dat gevaar is vaak niet zo groot als wij (in eerste instantie) denken. Dus ben je een koukleum? Dan staat je brein niet automatisch te springen om kou op te zoeken. Het wil je er het liefst van weghouden. Maar wie weet wat het je brengt…

Ik zie het tegenwoordig zo: angst en excitement (iets wat je leuk en spannend vindt) liggen dicht bij elkaar en zitten iedere aan een kant van de medaille. Dus voel je angst, dan is er ook excitement aan de andere kant. Het is aan jou waar je voor kiest. Het is de kunst om contact te maken met je nieuwsgierigheid en verlangen. Wat wil je wel? Vind je dit moeilijk? Uiteraard begeleid ik je met alle liefde hierin. We forceren niet, maar zoeken de ruimte op in wat wel mogelijk is. Je comfortzone onderzoeken en een beetje oprekken waar dat kan.

Angst en opwinding liggen dicht bij elkaar en zitten ieder aan de andere kant van de medaille

JE CREËERT WAT JE DENKT

Je gedachten bepalen dus voor een groot deel je gedrag. Als jij denkt dat je valt, sta je gespannen op het supboard. Door jouw (angst)gedachte spannen je spieren zich automatisch extra aan, zetten zich schrap en bereiden zich voor op gevaar. En je raadt het al… dan is je evenwicht en balans ook een stuk minder. En de kans groter om te vallen. Je creëert het zelf! En nog steeds, hoef je niet (in het water) te vallen. Kwestie van vertrouwen. I know, makkelijk gezegd voor mij als SUPinstructrice en coach. Ik heb het tig keer gedaan. Maar geloof me, ik vond de eerste keer suppen ook spannend. Waarom? Omdat ik geen controle dacht te hebben. Maar die heb je altijd, door te kiezen voor positieve gedachten. Vertrouw op je lichaam, in je eigen kunnen en vertrouw op de instructeur en coach die je bij je hebt. Je wordt altijd geholpen. Is het niet door jezelf, dan wel door een ander  

IETS NIEUWS DOEN IS GOED VOOR JE BREIN

En wist je dat iets nieuws leren goed is voor je hersenen? Je hersenen maken continue nieuwe cellen aan en leggen verbindingen tussen de cellen. Met name in de prefrontale hersenschors. En dat gebeurt vooral als je iets nieuws leert of doet. Helemaal als het buiten je comfortzone ligt. We krijgen tegenwoordig zoveel prikkels te verwerken. Denk maar aan al die berichten en piepjes op je telefoon. De prefrontale hersenschors is er maar druk mee en reguleert je emoties, je denken en je doen. Geef die prefontale kwab even wat rust. Ga iets fysieks doen, zoals suppen of doe juist niks (dagje sauna bijvoorbeeld), zodat ‘ie weer nieuwe verbindingen kan leggen! Word je een blijer mens van en het is ook nog eens goed voor je brein  

10 REDENEN SAMENGEVAT WAAROM SUPPEN IN DE KOU GOED VOOR JE IS

Suppen (in de kou) is goed voor je gezondheid, omdat:

    1. Je hartslag versnelt en je verbetert je vatenstelsel

    1. Je triggert je immuunsysteem, maakt meer witte bloedlichaampjes aan en wordt beter bestand tegen bacteriën

    1. Je maakt bruin vet aan en valt af!

    1. Je haalt bewuster adem, waardoor er meer zuurstof in je lichaam komt en dat is goed voor de doorbloeding

    1. Je rusthartslag en bloeddruk dalen

    1. Je stapt uit je comfortzone en leert wat nieuws: goed voor je hersenen

    1. Je werkt aan je (fysieke en mentale) balans en je mindset. Je trotseert de kou: overwinning!

    1. Je wordt happy! Door bewegen en sporten maak je endorfines / gelukshormonen aan

    1. Je traint je lichaam en gebruikt bijna al je spieren: work that body!

    1. Je bent in de natuur en op het water. Je laadt op, ontspant en laat de zorgen van alledag los

Natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe jij met kou omgaat. Ben je een echte koukleum? Of spring ja á la Wim Hof zo een bad met ijs in of ga je voor de nieuwjaarsduik? Ik hoor het graag! Laat je een reactie achter?  

Nieuwsgierig naar supcoaching? Wil je aan de slag met je (belemmerende) gedachten? En/of een fysieke uitdaging aangaan (in de kou)? Neem contact met me op voor een supcoachingsessie of -traject! Bekijk verschillende vormen van supcoaching.